Tips fra min tyske jordemoder

Min tyske jordemoder Lina Königs huskeliste med “must haves” som jeg skulle have klar til når jeg havde født.

Min fantastiske jordemoder Lina König

Min jordemoder Lina König ser ikke ud som den stereotype blide, og rolige jordemoder. Hun har kæmpe store proptrækkerkrøller, masser af tatoveringer og en utrolig skøn og smittende latter. Hun elsker at gå til koncerter og drikker gerne øl fra flasken fremfor vin på glas. Vi kom til at elske hende og hendes umiddelbare måde at være på og vores lille baby-boy var totalt rolig i hendes arme.

Er du i tvivl om det er det rette for dig at bruge hendes tips, så undersøg selv på nettet, spørg din egen jordemoder eller prøv dig frem 😉

Min jordemoder bad mig skrive nogle ting ned jeg skulle købe inden fødslen. Hun nævnte i flæng og jeg studsede lige en ekstra gang over flere af tingene. Jeg skulle snart blive klogere. Her er listen:

Sort te – Det er super til en rød numse. Lav en kop og dyb vat i teen og smør på de røde steder. Vi fik næsten aldrig brug for det da vi brugte vat og vand i stedet for vådservietter ved bleskift, hvilket ikke gav rød numse i så høj grad som vådservietter kan gøre det.

Sort te (afkølet) er guld til en rød numse!

Lammeuld i pose – Hvis den lille bliver rød og irriteret i revnerne dernede, så rul en smule uld til en “pølse” og kom i hudfolden og kom så bleen på. Det tip brugte jeg nogle få gange hvor hans aføring havde givet ham rød numse og det hjalp! Jeg kom faktisk lige lidt brystmælk på det “røde” sted først og derefter ulden på. Denne uld bandt hun også om Jordans navlesnor (den lille stump der sidder tilbage og falder ud 1-2 uger efter fødslen) hver gang hun havde rengjort den. Her kan man købe en pose lammeuld i butikker som DM og Rossmann, der er lidt som danske Matas.

Lammeuld, som købes i DM (tyske svar på Matas). Hedde Schurwolle på tysk.

Lange Lange bind uden vinger – Dem fandt jeg ud af jeg skulle bruge efter min fødsel. To stk i trussen på én gang da man naturligvis bløder en del nogle uger efter fødslen. Der hvor baby og moderkagen lå er nu et åbent sår som skal hele. Jeg tror nok jeg blødte i 8 uger.

Fennikel og Anis te – Den skal du drikke rigeligt af, hvis du ammer. Det stimulerer mælkeproduktionen og går i din mælk, hvor den afhjælper lidt af den uro i mavsen, som de små har de første mange måneder.

Olivenolie – Brug et par dråber af det i badevandet når den lille skal ha’ bad i stedet for sæbe. Kom det også på den lilles tørre pletter på huden. I begyndelsen har de mange tørre pletter da huden skalder af efter fødsel. Vi gned ofte Jordans hænder og fødder ind i lidt olivenolie.

Pure olive oil i badevandet og også på huden bagefter. Intet andet end det reneste rene til de små 😉

Brystvortesalve – Den brugte jeg meget i begyndelsen, da det er uvandt med så meget “sutten” på brysterne næsten non-stop, så de bliver hurtigt ømme.

Vat – Store firkantede flade stykker vat til brug ved bleskift i stedet for vådservietter. Vi dyppede dem i lunt vand, da det føles bedst for den lille (eller det går vi ud fra for han kan ikke selv fortælle det).

Modermælken – Den skulle jeg ikke “købe” men hun fortalte hvor meget andet end amning den kunne bruges til. Den er naturens bedste medicin mod øjenbetændelse! Kom lidt mælk på et stykke vat og rens øjet med det. Har den lille rød numse, så kom mælk på de røde steder og det går hurtigt i sig selv. Forstoppet næse afhjæper det også! Kom lidt mælk i en pipette og op i baby’s næse og det gør, at han kan få luft og snotten kommer ud. Hvis du er sej kan du ramme næsen med mælk direkte fra brysterne, men min erfaring var at jeg fik sprøjtet hele hans lille ansigt til – poor boy!

Forbered brysterne til amning!

Her sagde hun at jeg skulle tage et håndklæde eller vaskeklud og gnide op og ned af brystvorterne 1 min hver dag 2-3 uger inden fødsel. Ok, det fik jeg ikke gjort helt så meget og det fortrød jeg! Det skulle nemlig bygge en smule mere “hård hud” på brystvorten, så det ikke gør ondt når den lille begynder at sutte på brystet.

I næste indlæg kommer lidt flere af hendes super brugbare guldkorn til hvordan man bl.a. afhjælper forstoppelse hos den lille og hvornår man i Tyskland anbefaler fast føde til de små.

Udsigten fra Cafe93 her i Berlin hvor jeg skriver dette indlæg til dig 😉

God weekend hjemme i Danmark.

Smil fra solrige Berlin

Nina

Skriv et svar