Flere tips fra min tyske jordemoder #2

Så er jeg tilbage igen med flere gode tips fra min tyske jordemoder Lina König. Du kan læse hvad hun anbefalede mig at købe inden jeg fødte her i min tidligere blogpost.

Min fantastiske jordemoder Lina König

Forbered brysterne til amning! 

Her sagde Lina, at jeg skulle tage et håndklæde eller vaskeklud og gnide op og ned af brystvorterne 1 min hver dag 2-3 uger inden fødsel. Ok, det fik jeg ikke gjort helt så meget og det fortrød jeg! Det skulle nemlig bygge en smule mere “hård hud” på brystvorten, så det ikke gør ondt når den lille begynder at sutte løs på brystet.

Når mælken løber til og brysterne bliver hårde og ømme.

Man får mægtig flotte kæmpe bryster, men nøj de kan blive ømme, især i begyndelsen. De her tips hjalp mig meget. Lige inden du skal amme, så tryk forsigt noget mælk “ud” ved at trykke med en finger rundt på den flade del af brystvorten. Så er det nemmere for den lille st sutte, da det ellers kan være for “anspændt” for baby. Kom evt en varm vaskeklud på brystet lige inden du skal amme. Det får mælken til at “flyde” bedre og så føles det mægtig rart! Efter amning kan du have en kold vaskeklud klar som du ruller om hele brystet. Altså som en “badering” der omkranser dit bryst. Det lindrer også fantastisk. Jeg lagde en våd vaskeklud rullet sammen til en pølse i fryseren i 10min inden og kom den på. Kan se at man kan købe mere avancerede omslag. Fandt det her fra Avent på nettet, men har ikke prøvet det, så ved ikke om det er godt!

Når baby skal bøvse efter mælk.

Hun lærte os hvordan man kunne sætte Jordan på vores knæ og holde ham under armeme mens man bevægede hans lille overkrop i cirkelbevægelser indtil han bøvsede efter mælk. Det er langt mere effektivt end at sætte ham på skulderen og klappe ham på ryggen. Jeg tror nu begge ting kan virke ok, det er en smagssag. Vi brugte dog cirkelbevægelserne oftere end “op på skulderen”.

Baby har ondt i maven og kan ikke komme af med afføring.

Det her trick lyder vildt og man skal ikke være sart for at teste det! Men, det virkede til vores store overraskelse og vi gjorde det næsten hver dag og nogle gange flere gange om dagen! Man hjælper den lille til at komme af med den afføring som de ikke så nemt kan selv, da deres mavemuskler endnu ikke er udviklede til at “skubbe” en puh puh ud. Du tager bleen af og holder den lille under benene og i armene og så hen over toilettet (med ansigt vendt mod væggen) eller håndvasken (godt ned i håndvasken, men ikke røre numsen på kolde porcelæn), så han næsten sidder i “squat stilling” med knæene mod maven. Så skal jeg love for der kommer hurtigt gang i maven og afføringen kommer næsten altid ud. Hold stilling i et par minutter om muligt. Man ikke blot afhjælper den lille med ondt i mavsen, men man sparer også bleer på det! Vi gjorde det om morgenen og aftenen inden sengetid.

Flyvergreb som hjælper på ondt i maven. Her er det Veso der har en sovende Jordan på armen 😉

Koliksmerter.

Vi brugte en speciel salve lavet på urter som man smører på maveskindet i cirkulære bevægelser med uret. Det afhjælper lidt ondt i mavsen og hedder på tysk Windsalbe (luftsalve). Vi brugte denne fra Tamani.  Den er lavet på kommenolie.  Vi brugte også “flyvergrebet” hvor baby ligger på maven på din arm og har vægten på maven (se billedet ovenover). Det afhjælper også ondt i maven. En anden idé er at have dem hængene i en sele på mave, da deres ben er spredt ud til siden i den stilling og det også afhjælper ondt i maven. Vi elskede denne her stofsele, som du kan se herunder, hvor vores jordemoder Lina viser os hvordan man bruger den første gang. En varm kikærtepude på maven kan også lindre. Men, vigtigst af alt er tålmodighed fra forældrenes side, selv efter den lille har skreget i timer. Lav “skift” så samme forældre ikke har den lille hele tiden om muligt. Hvis man lige får en pause og trækker vejret (evt går en tur) er det nemmere at overkomme de seje kolik-timer. Tænk på at det i sidste ende er den lille der har det værst og at de har brug for at mærke mest mulig “ro” fra os fremfor høje irriterede stemmer og stress “vibes”. Yes, nogle gange er det svært at undgå når vi er “helt ude i torvene”, I know.

En god stilling for den lille at sidde i når han har ondt i maven, da benene er lidt ud til siden og op af din mave. Her er det min jordemoder der viser os hvordan man binder Jordan i en slynge om mavsen 😉

Ingen handsker på den nyfødte med lange negle.

Det havde jeg i begyndelsen og Lina sagde “dont do it!”. Her kommer hendes  forklaring. Først og fremmest er neglene så bløde at det ikke er farligt for den lille hvis han/hun kradser sig. Det er også den naturlige måde neglene holdes “nede på”. Huden bliver straks rød fra en lang negl der har kradset, da babyhud er meget sart, men den heler lige så hurtigt igen – det har mother nature nemlig sørget for. Når den lille bruger fingrene til at mærke huden og hvad den ellers kommer i kontakt med stimuleres vigtige sansecentre.

Det første bad og hvor ofte skal de små i bad derefter?

Det første bad kan den lille få når navlestumpen er faldet af. Derefter blev vi, lidt utraditionelt, rådet til kun at bade Jordan 1-2 gange om ugen de første måneder, så huden ikke udtørrer. Men, jeg ved at mange bader de små hver dag og at det bliver et fint lille aften ritual, som både baby og forældre nyder. Jeg tror det er en smagssag. Min familie var ret overrasket over vi badede Jordan så lidt i begyndelsen. OK, havde han skidt over det hele så fik han altså også et bad!

Babyte – hvornår bør den gives?

Da jeg voksede op (i 80’erne !!!) var det normalt at give de små babyer te mod mavepine. Min kærestes mor og min egen mor har givet os børn kamille te og fennikkel te når vi havde ondt i maven. Især min svigermor blev ved og ved med at sige vi skulle gi’ Jordan te når han havde ondt i maven som lille (helt fra 1-2måneder gammel). Jeg følte selv det var en dårilg idé og holdt fast i ikke at gøre det. Det var lidt af en kamp. Te er som medicin og virker stærkt på små børn siger min børnelæge og min jordemoder og begge frarådede det på det stærkeste indtil baby er 6mdr da tarmene ikke er klar til så “stærk” en omgang som te kan være. Så, vi ventede og jeg sørgede for at drikke godt med fennikel te og kamille te fra v 18.00-tiden om aftenen så det gik i mælken og Jordan fik gavn af det den vej.

That was all for now. Der kommer flere tips fra Lina i næste indæg og HUSK at hvis du har den mindste smule tvivl om du skal følge et af ovenstående råd, så spørg selv din læge eller andre til råds. Eller… lyt til din egen moder-intuition 😉

Smil fra Berlin, hvor efteråret virkelig er “in the air”.

Nina

Skriv et svar