Føj – Vi har skimmelsvamp i hytten!

Jeg nåede ikke at tage et billede af vores væg i min iver for at få svampen væk, men fandt det her billede der ligner meget vores angreb. Flot og farverigt…AD BAD!

Vi skulle åbenbart beriges med en uventet julegave i år i form af skimmelsvamp! Vi bor øverst oppe i en gammel lejlighed i det poplære Mitte (v Hackescher Markt) i Berlin. Det er en lejelejlighed og udlejer kunne ikke være mere ligeglad med vedligeholdelse. Fair nok, han kan gøre hvad han vil, men det er temmelig irriterende for os der bor der. Er jo en super fed adresse og vi er heldige at bo billigt, så nogle gange finder vi os måske i lidt for meget “sløseri” for at blive boende.

Jeg synes godt nok det har lugtet lidt “muggent” nogle gange når jeg kom ind i vores soveværelse.

Jeg havde en snigende anelse om at det kunne være noget fugt. Sidste år på samme tid fandt vi skimmelsvamp bag vores seng, da hovedgærdet stod op af en ydervæg. Dengang vidste jeg ikke at alle møbler skal stå 10cm fra en ydervæg for at luften kan cirkulere frit. Hvis bare nogle havde fortalt mig da vi flyttede ind!! Vi fik også at vide at man skal holde en konstant temperatur i alle rum (vi har radiator på 2 næsten hele tiden) og lufte ud med gennemtræk 2 gange om dagen i 5-10 min. Ok, den er nogle gange glippet hvis vi har haft travlt med at komme ud af døren…altså den der udluftning inden man går hjemmefra og har sovet i værelset hele natten. Det skaber nemlig mega meget fugt (når vi udånder).

Store plamager af skimmelsvamp bag vores klædeskabe som stod 10cm fra væggen!

Føj Føj og FØJ det var klamt. Der var store sorte, gule, grønne lidt slimede plamager op af væggene. Det lignede en ægte horrorfilm og jeg skreg bare “ADDDDD, føj hvor KLAMT”. Så gik jeg lidt rundt om mig selv og ville bare løbe ud. But that wont help! Hvorfor kommer det nu igen?. Ahhh yes, godt nok har vi husket det med 10cm fra væggen, men den der konstante temperatur i rummet OG 5-10min udluftning efter at have sovet derinde hver eneste morgen, den har jeg ikke altid husket. Er det virkelig nok? Åbenbart!

Symptomer på skimmelsvamp.

Det er ikke så underligt at jeg har haf tilstoppet næse hver gang jeg har sovet i det rum de sidste par uger. Synes det var underligt og det VÆRSTE er at vores søn sover derinde også. Lille fyr. Han har hosted og døjet med stoppet næse længe og måske det er derfor? En af symptomerne på skimmelsvamp er nemlig tilstoppet næse. Når vi nu er ved symptomer på skimmelsvamp, så kommer lige et par her. Jeg har fundet dem på her på Bolius. De første 6 minder lidt om den generelle tilstand jeg har været i siden jeg blev mor 😉

 • hovedpine
 • træthed
 • koncentrationsbesvær
 • hukommelsessvigt
 • svimmelhed
 • kløende øjne
 • tilstoppet næse
 • hæshed, rødme og brændende hud

Ja, det lyder rart ikke? Jeg var naturligvis bange for vores helbred og jeg tror på ingen måde det er sundt at bo med skimmelsvamp. Graden af sundhedsfaren varrierer fra person til person og nogle mærker ingenting til svampen hvor andre reagerer kraftigt. Du kan læse mere om det her på bolius.dk

En test jeg fandt man kan købe på nettet. OBS, har ikke selv prøvet den!

Jeg har også fundet den her test for skimmelsvamp på nettet, så du selv kan se om det. Jeg har ikke selv prøvet det, så kan ikke sige hvor godt/dårligt det er. Her er en side (https://skimmelsvamptest.dk/) der beskriver forskellige tests. Sidste år fik vi målt ydervæggen for fugt og der var intet over de normal værdier (hvad de så end er). Jeg har bare en fornemmelse af at der måske gemmer sig noget bag tapetet? Oh, skal jeg kigge. Yes, det må jeg og så får du en update, hvis jeg finder mere.

Hvordan fjernede vi svampen?

Vi vaskede svampen af væggen og lod den tørre 30min inden vi brugte antiskimmelsvampspray.

Min kæreste vaskede væggene (kun der hvor svampen var) og en halv time senere fik de en tur med klorholdig spray mod svamp. Vi har tapet på væggene og det har ikke taget skade af behandlingen, Man kan også bruge Rodalon ved jeg. Vinduerne stod åbne i 2 timer bagefter for det stank som en svømmehal. Nu lugter værelset ikke mere. Jeg er godt nok træt af at skulle omindrette det hele nu, da jeg ikke tør stille noget mod ydervæggene mere. I hvertfald ikke store møbler. Bare det kan holde vores hule fri for ubudne gæster!

Er skimmelsvamp normalt?

Skimmelsvamp forekommer rigtig ofte i vores hjem (især på badeværelser og i fugtige kældre og gamle bygninger). Hos os kommer det når det er koldt udenfor for det danner mere fugt i væggene. Vores ydervægge er også pivkolde – et tegn på dårlig isolation i en meget gammel berlinernygning, som har overlevet 2. verdenskrig.

Hvordan undgår man skimmelsvamp?

De tip jeg læste mig til og også har fået fortalt er:

 • Luft ud 2-3 gange HVER dag med gennemtræk. Når du sover udånder du en masse fugt og det samler sig indenfor hvis ikke du lufter ud inden du går på job.
 • Luft altid ud efter bad og lad ikke badeværelsesdøren stå åben bagefter, for så lukker du fugt ud i hele hytten. Tør fliserne af. Når du tørrer håndklæder på badeværelset efter de har været i brug så ha’ ventilationen tændt. Vi har ikke vindue på badeværelset, så vi kan kun lukke døren og håbe den gamle ventilator kan nappe fugten.
 • Tør ikke tøj på tørrestativ indenfor, for det afgiver meget fugt!
 • Alle møbler mm skal stå 10cm fra en ydervæg. Ikke engang en pude må stå op af væggen eller en kasse, for der danner sig fugt bagved og så kan svampen gro!
 • Brug emhætte når du laver mad. Hmm, det kan vi ikke da vi ingen har, men så må vi åbne det vindue vi har i køkkenet.
 • Læg altid låg på gryden når du koger. Ohh, den glemmer jeg altså nogle gange.
 • Læs mere her

Har du tips til os der har været eller er plaget af skimmelsvamp, eller har du selv døjet med det i hjemmet, så del endelig! I am all ears 😉

Smil fra Berlin, hvor solen skinner så smukt i dag.

Nina

Skriv et svar