De første 3 uger i tysk vuggestue

Følg med i hvordan indkøring foregår på vores vuggestue her i Berlin.

Her burde vi sige “De”, men vi er altså “Dus” på Gul Stue.

“Velkommen til Gul Stue. Vi burde sige “De” men vi siger altså “du” herinde for vi er som en stor familie”. “Ja tak”, sagde jeg! Jeg vil helst være dus. Jeg er ikke til det der gamle tyske formelle som bruges i skoler, hos lægen, i alle offentlige steder og på mange jobs. Det virker helt komisk at titulere hinanden på den måde i 2018, men det er helt normalt her i Tyskland. Man siger “Sie” (De) og Frau (Fru) Efternavn til sin lærer i skolen og altså også i nogle børnehaver. Heldigvis ikke på Gul Stue! Phew!

Jordan elsker når vi tegner og han prøver også liiiidt selv, men vil helst se på. Bemærk at ALT hvad han peger på og undersøger bliver gjort med langemanden og IKKE pegefingeren. Sådan har det altid været og det er lidt sjovt 😉 Dette billede er ikke fra vuggestuen….vi må nemlig ikke tage billeder derhenne.

De napper 4 nye børn på én gang

Samtidig med Jordan begyndte også 3 andre børn: en tysk dreng, en finsk/amerikansk dreng født i Berlin, en engelsk/tysk pige og vores engelsk/dansk/bulgarske søn som også er født i Berlin. Det er så fedt at der er så mange nationaliteter her. Det kan jeg li’. Det er nok derfor jeg føler folk er mere åbne og imødekommende overfor forskellighed her i Berlin.

De første 3 uger i Vuggeren

De første 3 dage var vi der i 1 time og var hele tiden inde i et af de to legerum, så vores børn kunne se os og komme over hvis de ville. På dag 1 lod pædagogerne børnene komme til dem, hvis de havde lyst. På dag 2 begyndte de en forsigtig interaktion og på dag 3. ville de prøve at komme over opfordre barnet til at gå med og lege. Dag 4 skulle vi forlade rummet i 10min så vores børn var der alene og hvis de græd ved “afsked” så skulle pædagogerne se om de ville lade sig trøste af dem. Det gik super. Jordan græd i 30sek og så var alt ok. OMG hvor var jeg lettet! Især efter den ordentlige hårde omgang vi var igennem da han skulle i dagpleje. Den kan du læse mere om lige her.

Hele sidste uge var Jordan der i 1 1/2 time per dag og maks 40min alene. Alle dage græd han når vi gik, men holdt hurtigt op igen. Fra tid til anden ville han græde en smule og ikke lade sig trøste af pædagogerne men blot tørre øjnene og lege videre. Lille skat. Ved snart ikke om det er godt eller skidt? De siger han er meget tapper. Det er lidt cute og jeg satser på det er helt ok.

Nu er vi midt i 3. uge og det går strygende.

I dag var Jordan der alene i 1 1/2 time og græd kun kort da jeg gik og var glad resten af tiden. Det gør mig SÅ glad og lettet. I morgen skal han blive og spise med til frokost for første gang og efter 4 dage skal vi prøve at han bliver og sover sin middagslur der også. Det vil sige at han skal prøve at sove der fra onsdag i næste uge. Spændende! Meget spændende!

Hvad sprog taler han?

Pædagogerne siger han taler hele tiden, og det kan jeg kun gi’ dem ret i. Jeg kan høre at mange af ordene er danske, da jeg taler dansk til ham. Nogle er Bulgarske, fra farmand og så har vi nogle enkelte tyske udtryk fra hans 6 mdr i tysk dagpleje. Dog er det tydeligt at mærke, at han forstår hvad vi siger til ham på Dansk, Bulgarsk og Tysk. Det er vildt at de små børnehjerner kan lære så mange sprog på én gang og forstå så meget så tidligt. Jeg er dog forberedt på at det bliver tysk der bliver hans talesprog, da det er hvad de fleste forældre med flersprogede børn i vuggeren oplever. De taler det sprog som de andre børn også taler på vuggestuen.

Jeg lærte dansk på 3 måneder.

Da jeg var 4 år gammel flyttede vi fra England til Danmark. Jeg begyndte med det samme i Dansk børnehave og kunne ikke tale sproget. Efter kun 3 måneder sagde min mor at jeg havde lært sproget og talte flydende dansk. Jeg husker dog stadig den første dag i børnehave hvor jeg sad og talte ivrigt med de andre børn indtil en pædagog sagde “Dear Nina, they dont understand you, cause you are speaking English”. Det gjorde mig ked af det husker jeg. Men jeg kom da heldigvis hurtigt over det. Som barn, hvor man endnu ikke er bange for at lave fejl, kaster man sig bare ud i det og kommunikerer med ord og krop og så finder man en vej. Det kunne vi selvbevidste voksne lære noget af.

Lego er et hit og her har Jordan lavet et tog…i hvertfald ifølge ham selv.

Måske er forholdene Danmark BEDRE end i tror?

Efter mit sidste blogindlæg hvor jeg skrev om forholdene i vores vuggestue var jeg forbavset over at læse nogle af kommentarerne om de danske vuggestuer. Det viste sig nemlig, at der er langt flere børn per voksen her i tyske vuggestuer end i DK. Jeg havde sådan et negativt indtryk af vuggestuer, børnehaver og skoler i DK fra medierne, men det lader da til at forholdende må være ganske gode? Hvad siger du, der læser med her og selv har erfaring med de små i institutioner? Jeg er meget spændt på at høre mere.

Over and out from Berlin!

Nina

 

3 comments / Add your comment below

  1. Spændende at høre om – og vildt de stadig er på Frau i skolerne. Det ville være helt utænkeligt her i Danmark.
    Jordan bliver nok pænt rutineret på mange sprog med så tidlig indflydelse

  2. I de fleste vuggestuer er man tre voksne, sjældent alle tre på fuldtid, til 12 børn 🙂 det svinger om det er to pædagoger og en medhjælper, eller om den ene er studerende.

Skriv et svar