Månedens Interview – Maj Bjerre – Del 1

Hver måned præsenteres en person jeg beundrer fordi de tør leve et liv lidt uden for “normalen”.

Jeg elsker når folk tør gøre noget der er lidt anderledes. Når de tør springe rammerne for hvad der er traditionelt og gerne når det kommer til uddannelse (eller mangel på samme) og vores jobs.

Hvad er det der får disse folk til at turde gå imod strømmen? Er de nervøse for hvordan det skal gå? Tænker de overhovedet over det eller følger de bare deres passion? Det og meget andet søger jeg svar på.

Denne Måned skal vi ind på livet af Forfatter, Coach og Foredragsholder Maj Bjerre.

Maj Bjerre. Foto: Stine Christiansen

Selvfølgelig skulle Maj, være med i Maj Måneds Interview! Maj Bjerre har netop udgivet sin første bog “Gaven i Kritik” så vi kommer ind på hvordan det er at skrive og udgive sin første bog her i Del 1 af Månedens Interview.

Derudover skal vi snakke om emnet “Kritik” og hvordan vi kan give og modtage den på en god og brugbar måde, så vi kan vokse med den. Det mener jeg er noget vi ALLE kan bruge. Vi giver og modtager kritik næsten dagligt – både privat og på job. Så hvordan kan vi gøre det bedst muligt? Det kommer vi ind på i Del 2 af Månedens Interview.

Endelig kommer vi i Del 3 ind på Passion! Hvorfor mener Maj den er vigtigt for performance på jobbet, i forhold til inspiration, til vores lykke generelt, og til vores forhold til andre på job og privatlivet? Hvordan kan man finde mod til at følge en passion og drøm?

Nederst på siden her kan du finde links til Maj Bjerres hjemmeside, facebook mm. samt til hendes nye bog.

Rigtig god læselyst!

—0—

Del 1 – Hvem er Maj Bjerre og Hvordan er det at skrive og udgive sin egen bog?

Maj Bjerre – Gæst i næste Måneds Interview. Foto: Stine Christiansen

Hvem er du?

Det er jo et virkelig godt spørgsmål. Alt og intet på samme tid. Der er mange labels, man kan sætte på mig: nordjyde, amarkaner, mor, datter, søster, iværksætter, forfatter, konsulent … så vil nogen sige: snaksaglig, retfærdighedssøgende, loyal, ærlig, glad, inspirerende, selvstændig – nogle vil nok også sige stædig, utålmodig og andre mindre flatterende ord. Men jeg er det hele nogle gange, og ingen af delene altid.

Jeg brænder for det vi gør giver mening, så jeg bruger en stor del af mine kræfter på, at hjælpe mennesker med at finde deres rette sted, så de føler at de kan bidrage og skabe værdi på en meningsfuld måde. Det kan være igennem udviklingsforløb, foredrag eller som rådgivning til at skabe engagement i virksomheden.

Du har haft egen virksomhed siden 2002. Har du altid vidst at du en dag ville være selvstændig og har forfatter også været en del af drømmen?

Nej og Nej. Da jeg i 2002 besluttede mig for at være selvstændig, var det kulminationen af en hård arbejdsperiode, hvor jeg gik ned med stress. Efter et års sygemelding blev jeg headhuntet til UK, for at færdiggøre et stort IT-projekt, og så var det bare det nemmeste lige der. Jeg var efterfølgende ansat et par år som europæisk produkt manager i London, men jeg havde allerede besluttet at det var for en kort periode. Der vidste jeg, at jeg skulle være selvstændig igen og at jeg skulle arbejde med menneskelig udvikling, ikke softwareudvikling.

Jeg har aldrig tænkt på at blive forfatter. Da jeg startede med at skrive bøger, var det mere fordi jeg havde noget materiale og en viden, som jeg følte ville være værdifuldt for andre, og at skrive en bog var blot en oplagt måde at formidle den viden på.

Hvad lavede du inden du blev selvstændig og hvilken uddannelse har du? Synes du det er langt fra hvad du laver i dag eller er der en “rød tråd” igennem det?

Jeg er langt fra start. Jeg har aldrig lagt en karriereplan, men har taget mulighederne, som de bød sig. Jeg er uddannet i shippingbranchen men efter min læretid var det svært at få job, så jeg startede i telebranchen som receptionist og kundeservicemedarbejder. Telebranchen var dengang en branche med mange muligheder, og hvor man kunne avancere hurtigt, så jeg bevægede mig ret hurtigt over i projektledelse og produktudvikling. Hvis der er en rød tråd, så er det mennesker og udvikling.

I shippingbranchen var det relationerne til kunder og leverandørerne, som jeg gik op i. I telebranchen var det samarbejdet og kollegaerne, som var det vigtigste. I dag er det arbejdet med kunderne og deres udvikling, som driver mig. Men jeg bruger da en del af de kompetencer jeg har lært undervejs i mit job i dag. Når man er selvstændig har man virkelig mange kasketter på, så man skal kunne lidt af hvert.

Du har netop udgivet bogen “Gaven i Kritik”, som handler om hvordan vi bliver bedre til at give og modtage kritik. Vi kommer mere ind på indholdet af bogen i Del 2 af dette Interview, men har bogen været længe undervejs? Er det din første udgivelse?

Privatfoto. Copyright Maj Bjerre

Det er min første udgivelse. Man kan måske sige, at den har været længe undervejs, selvom det er gået virkelig stærkt med at skrive den. Jeg har i de sidste 13 år holdt foredrag under samme titel, og ofte tænkt på at skrive en slags håndbog, som deltagerne kunne få med hjem efter foredragene.

I efteråret blev jeg booket til at holde foredraget et par gange, og så tænkte jeg, at det var tid til at få skrevet min viden og erfaring ned. Da jeg først fik sat mig, var 90% af bogen skrevet på 14 dage. Der lå den så og ventede til starten af januar, hvor jeg besluttede at udgive den som bog.

Har det været nemt at skrive bogen eller var der et tidspunkt hvor du ramte muren og tænkte at det godt nok var op af bakke? Hvis ja, hvordan kom du igennem den udfordring?

Gaven i kritik var super nem at skrive. Jeg sammenligner det lidt med, når musikere fortæller, at de skrev en sang på 5 min. Sådan har det været med denne bog. Den lå klar og skulle bare skrives. Udgivelsen har været ligeså. Der har været store beslutninger undervejs, det har været hårdt, men aldrig svært

Men jeg kender det med at ramme muren. Selvom Gaven i kritik er min første udgivelse, så var jeg i gang med at skrive på en anden bog, som jeg ikke rigtigt kunne forløse. En af mine leveregler er, at man altid skal følge flowet. Følg vandet, hvor det løber naturligt, og det gav bare mening at bruge lidt tid på Gaven i kritik. At det så blev til en lidt længere pause end planlagt er jo en anden sag. Jeg har til tider følt mig lidt ”utro” overfor den første bog, fordi det egentlig var den jeg helst ville ud med først.

Hvad er den største udfordring og største gave ved at skrive din egen bog?

Den største udfordring har nok været man langt hen ad vejen står alene med alle beslutningerne. Men samtidig giver det også en kæmpe frihed, indflydelse og glæde. Når man ser og følger bogen materialisere sig, skridt for skridt til den ligger færdig i sine hænder. Den største gave har nok været den synlige støtte, opbakning og hjælp jeg har fået nær og fjern. Det er stort og har bevæget mig meget.

Hvorfor har du valgt at udgive bogen selv? Hvilke overvejelser gjorde du dig?

Da jeg skrev bogen i efteråret svor jeg, at jeg ALDRIG selv skulle være forelægger. Men man tager en beslutning indtil man tager en ny. Da jeg mellem jul og nytår stod med en næsten færdig bog kunne jeg se, at hvis jeg skulle have et større forlag med, ville bogen ikke se dagens lys før sommerferien og måske først til efteråret.

Når man sender en bog til et forlag, så kan der gå mange uger før man hører fra dem og det kunne jeg bare ikke vente på. Jeg havde en samtale med en bekendt, som selv lige havde udgivet sin egen gin-bog, og han gav mig et godt overblik over processen, og det gjorde det overskueligt for mig. Man skal sætte sig ind i alle elementer af bogens tilblivelse lige fra layout, trykfarve, papirstørrelse og salgskanaler. Selvom du har masser af folk til at hjælpe, så er det dig der siger ja eller nej – det er også dig som betaler regningen! Der skal lægges virkelig mange timer i, men jeg synes det har været en super sjov proces.

Der er mange fordele og ulemper ved at gøre det selv, men alt i alt synes jeg at det har været tiden og kræfterne værd. Jeg fået den bog jeg gerne ville have, og er stolt og glad for den gode modtagelse.

Nu handler bogen om at give og modtage kritik på en konstruktiv måde. Er du selv nervøs for at få kritik af din nye bog? Hvis ja, hvordan håndterer du den “frygt” hvis vi kan kalde den det?

Det er klart, at når man udgiver sin første bog, så er det forbundet med en vis spænding. Og når man samtidig skriver en bog om at være god til at modtage kritik, så har jeg da overvejet, om jeg satte mig på en udsat plads. Men jeg ved af erfaring at bogens indhold er værdifuldt for mange mennesker, det har jeg set på de mange foredrag jeg har afholdt. Jeg har set, hvordan mennesker har ændret deres forhold til kritik på 10 min. med nogle af de øvelser bogen indeholder, og det har jeg holdt fast i.

Faktisk var spændingen højest, da jeg sendte bogen til mine betalæsere. Det var ligesom et realitycheck, og den gik fra at være noget jeg talte om til at være noget andre talte om. Der var jo ingen vej tilbage. Jeg tror ikke jeg vil sige, at jeg har været decideret bange for at få kritik af bogen, men jeg har været virkelig spændt på, hvordan den ville blive modtaget.

Jeg kan se du har været i diverse landsdækkende Aviser (Børsen, Kristlig Dagblad mm.) og i Go’Morgen Danmark. Det er jo super godt gået. Hvordan har du fået skabt den gode PR? Har du brugt et bureau eller “gjort det selv”?

Jeg har gjort rigtigt meget selv, men jeg har også fået hjælp af en PR konsulent. Vi har forsøgt at skabe fokus på emnet kritik, frem for at få boganmeldelser. Det giver en større og mere dybdegående omtale, og det var vigtigt i forhold til formålet med bogen.

Hvordan har responsen været på den nye bog?

Den har været overvældende god. Jeg er dybt taknemmelig for den store interesse for emnet. Jeg har jo ikke skrevet den for at sælge bøger, men for at sætte fokus på et emne, som er vigtigt for mig. Men jeg er da glad for at jeg fik lektørudtalelse, at den er at finde i rigtigt mange boghandlere og at den nu kan lånes på bibliotekerne. Nu kommer den også snart ud på lydbog, og så er der endnu flere, som kan få glæde af den.

Er der noget du ville ønske du havde vidst inden du valgte at skrive og udgive din egen bog?

Ikke rigtigt. På den ene side ville jeg gerne vidst, hvordan man udgiver en bog, men på den anden side har det også været virkelig sjovt og spændende at finde ud af det undervejs.

Du fortalte mig at du er i gang med at skrive en anden bog også…hvad er emnet for den og har du nogen idé om hvornår den er færdig?

Gaven i kritik overhalede lige indenom! Men jeg har virkelig lært, hvor enkel, kort og tydelig en bog skal være for at nå mange.

Jeg håber på den anden bog bliver færdig til foråret 2019, men min erfaring er, at en bog tager den tid en bog tager. Den kan ikke forceres. Bogen handler om formålsdrevet ledelse og hvordan man får succes med det. Det vi gør skal give mening, og jeg tror at man som menneske må finde ud af, hvad det er man tror på og er passioneret omkring, og så bruge sine evner og talenter på at fremme den sag. Det er der, vi som mennesker er lykkeligst, og der hvor vi kan finde vores energi og drive. Jeg har til bogen interviewet nogle virkelige seje ledere, som giver deres bud på, hvad der skal til for at lede med formålet forrest. Og alt det skulle gerne gå op i en højere enhed og ende som en bog.

Hvis du skal give os andre, der har en forfatter i maven og gerne vil skrive en bog, et godt råd med på vejen hvad skal det så være?

Det vigtigste er nok, at man skriv om noget, der betyder noget for en, og noget som man brænder for at formidle til andre. På den måde kommer det til at handle mere om emnet end om bogen. At skrive en bog i sig selv er jo ikke det, som gør en lykkelig, men det at gøre en forskel for andre, gør. I hvert fald hvis du spørger mig.

Links til Maj Bjerres hjemmeside og sider på sociale medier:

I næste uge kommer Del 2 af Månedens Interview med Maj Bjerre.
—0—

Tak fordi du læser med!

Smil fra Berlin

Nina

Pssst…. Her kan du læse April Måneds Interview med Ditte Young – Clairvoyant, Coach, Terapeut, Dyrehealer og mor til en søn på 9 år med Autisme.

Skriv et svar